ediția a VII-a, 8-18 octombrie 2018

În memoria lui George Mircea

Simpozionul Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ, ediția a VII-a

Grădina Botanică Jibou, 8–18 octombrie 2018

 

Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou anunță organizarea Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ. Evenimentul, cu desfășurare anuală, aflat la cea de-a șaptea ediție, va avea loc în perioada 8 – 18 octombrie 2018, în cadrul natural deosebit oferit de Grădina Botanică din orașul Jibou. Evenimentul din acest an este susținut de Primăria orașului Jibou, prin asociația Prietenii Grădinii Botanice și de revista online Modernism.ro din București.

 

La această ediție vor participa următorii artiști: Horea Paștina (București), Mihai Sârbulescu (București), Cristian Dițoiu (București), Marian Dobre (Cluj Napoca), Alexandru Antonescu (Alba Iulia), Radu Șerban (Cluj-Napoca), Crinela Antonescu (Alba Iulia) și George Mircea (București). Din Italia va participa pictorul Valeriu Paladi.

 

Tema acestei ediţii este IZVORUL înțeles ca gură a apei vii sau a apei neprihănite. Sacralizarea izvoarelor este universală. Prin izvoare se produce prima manifestare, pe planul realităților omenești, a materiei cosmice fundamentale fără de care n-ar fi posibilă sămînța cerului și sîngele divin. Izvorul este și un simbol al maternității. Izvoarele, oricare ar fi ele, sunt ocrotite prin tabuuri: apa izvoarelor este apă sfințită, pentru unele culturi e zeul însuși care tămăduiește răni și reînsuflețește. În orfism se descriu izvoare și se afirmă că apa lor proaspătă îi duce pe cei care o beau în regatul eroilor. De fapt, izvorul simbolizează orice origine: a puterii, a harului, a fericirii. Cunoașterea contemplativă, memoria, inițierea, asigură trezirea nemuritoare și găsirea căii. Din perspectiva lui C.G. Jung izvorul arhetipal este considerat ca o imagine a sufletului, ca origine a vieții interioare dar și a energiilor spirituale. Izvorul e, cum spuneam, substanța însăși a neprihănirii. Tema doreşte să pună în valoare realul ca prezență poetică și, de ce nu, aspectul iniţiatic al unei  plimbări în Grădina Botanică din Jibou, dar şi scenografia  spectacolului  vegetaal pe care  îl oferă toamna și lumina ei . Pas cu pas, zi după zi, cei ce vor trece pragul Grădinii îi vor putea însoţi pe artiştii invitaţi în acest an în aventura lor de a redescoperi, reînvia, și interpreta acest loc geometric definit deopotrivă de aerul romantic al castelului  Vesselényi şi de cel futurist al cupolelor geodezice. Pe scurt, ediţia acestui an doreşte să ne amintească faptul că izvorul este o fericită metaforă pentru viață sau pentru curățire.

 

În cadrul activităților culturale conexe, Simpozionul va beneficia de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică și literatură, susținute de poetul Adrian Popescu director al revistei Steaua din Cluj-Napoca, de cercetătorul Delia Voicu de la Institutul Diplomatic Român, de  prof. Oliv Mircea, istoric și critic de artă și de maestrul artei culinare Mircea Groza. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca va coordona un atelier de pictură la care vor participa copii de la Centrul de Plasament din Jibou.

 

În data de 17 octombrie 2018, în cadrul MusaFest, începând cu ora 17, se vor vernisa: expoziția care va cuprinde lucrările realizate în perioada Simpozionului și expoziția maestrului Horea Paștina.

Lucrările realizate de către artiști în această ediție vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou.

 

Curatorul ediției a VII-a a Simpozionului:

Oliv Mircea

Coordonatorul Simpozionului:

Radu Șerban

 

Informații generale despre Simpozion:

www.SimpozionulArtaInGradina.ro

https://www.facebook.com/SimpozionulArtaInGradina/

 

 

© 2018 I SIMPOZIONUL DE ARTE VIZUALE