UN PROIECT SUSTINUT DE:

CENTRUL

DE CULTURA

SI ARTA

AL JUDETULUI

SALAJ

PROMOVAT DE:

CENTRUL

DE CERCETARI

BIOLOGICE

GRADINA

BOTANICA

VASILE FATI

JIBOU

IN PARTENERIAT CU:

ASOCIAȚIA INCEPTUS
ROMÂNIA

 

Imagini din Grădina Botanică și din Grădina Zmeilor

Palatul Wesselényi din Jibou

Un palat baroc impunător, 6 anexe de secol XVIII-început de secol XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de secol XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii '70 şi renovat de-a lungul timpului.

Palatul a fost catalogat ca fiind cel mai mare edificiu baroc din Transilvania și poate fi înţeles ca o contopire între stilul arhitectural al reşedinţelor nobiliare precedente, cu turnuri şi bastioane de colţ, cu noul stil arhitectural baroc ce începea deja să se afirme, rezultatul fiind o clădire inedită. Conceptul clădirii i-a aparţinut, după cum atrag atenţia istoricii de artă, baronului Miklós Wessélenyi. Acesta ''a dorit să-şi regăsească temperamentul, gustul şi aşteptările în înfăţişarea castelului'' pe care l-a gândit pentru el şi familia sa. Părerile cu privire la arhitecţii ce au lucrat la palat sunt încă împărţite. Pentru faţada sudică a pavilionului median Biró József îl menţionează pe Blaumann Eberhard Janos, arhitectul palatului Bánffy din Cluj.

Sursa: MONUMENTE UITATE

Grădina Botanică din Jibou

Lucrările  pentru organizarea Grădinii Botanice din Jibou au început în perioada anilor 1959-1968, când Vasile Fati profesor de biologie, împreună cu elevii şi cadrele didactice reuşeşte să demonstreze că parcul din împrejurimile castelului Wesselenyi, unde funcţiona liceul, este potrivit pentru organizarea unei grădini botanice.

În perioada 1968-1970 a fost construită prima seră de 110 m.p. prin eforturi proprii : „fundaţia la prima seră s-a turnat cu ajutorul elevilor , a personalului administrativ şi a unor cadre didactice”, remarca un martor al acelor timpuri. Au fost construite alte şase sere, destinate adăpostirii colecţiilor de plante tropicale, subtropicale şi mediteraneene, două laboratoare integrate în complexul de sere, o centrală termică. La aceste lucrări au ajutat şi muncitorii de la depoul C.F.R.

Între anii 1978-1982, au fost construite cele două sere, acvariul şi palmarul, adevărate bijuterii arhitecturale, o construcţie spaţială cu o arhitectură de excepţie. Tot în această perioadă s-au construit serele de microproducţie în număr de şase, destinate producerii florilor tăiate şi la ghiveci, în scopul valorificării lor prin magazinul de la poarta Grădinii.

După revoluţie, unitatea s-a dezvoltat fără precedent, s-a construit pilotul- inima cercetării, s-au obţinut primele orhidee prin metoda culturilor „in vitro”. S-a amenajat un acvariu modern cu peste 40 de specii de peşti marini şi de apă dulce, o galerie amazoniană, o nouă grădină japoneză, sectorul sistematic.

Grădina Botanică „Vasile Fati” este organizată pe sectoare, fiecare sector grupează plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un acvariu, un parc zoo, o frumoasă şi modernă grădină japoneză.

În prezent Grădina Botanică este un centru multifuncţional de educaţie, învătământ și cercetare. Este o bază științifică și didactică pentru învățământul biologic, o instituție de educație a respectului pentru natură, pentru tot ce este frumos şi adevărat.

Sursă: GRĂDINA BOTANICĂ JIBOU

 

LOCATIA GRADINII BOTANICE "VASILE FATI" SI A CASTELULUI WESSELENYI DIN JIBOU (SURSA: GOOGLE EARTH)

© 2017 I SIMPOZIONUL DE ARTE VIZUALE