UN PROIECT SUSTINUT DE:

CENTRUL

DE CULTURA

SI ARTA

AL JUDETULUI

SALAJ

PROMOVAT DE:

CENTRUL

DE CERCETARI

BIOLOGICE

GRADINA

BOTANICA

VASILE FATI

JIBOU

IN PARTENERIAT CU:

ASOCIAȚIA INCEPTUS
ROMÂNIA

 

„Arta în Grădină” – un proiect așteptat, generos, inedit, necesar pentru Sălaj şi pentru Jibou, pentru minunata Grădină Botanică „Vasile Fati”. Consiliul Judeţean Sălaj şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj vor susţine în continuare acest proiect, dezvoltarea lui, chiar și printr-o abordare internațională. Pentru că şi prin acest demers putem spune, fără teamă, că ne pasă.

Îi felicit pe toți artiștii implicați, mulțumindu-le pentru colaborare. Mulțumiri adresez și Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, domnului director Cosmin Sicora, Asociației JAD, lui Flavius Lucăcel și lui Dan Ghiurco, tuturor sponsorilor locali.

Să ne vedem cu bine la celelalte ediții ale Simpozionului „Arta în grădină”! Până atunci, nu uitați să vizitați Grădina Botanică din Jibou.

 

Daniel Săuca,

Manager, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj

 

 

JIBOU, GRĂDINA ARTEI

 

 Ca să crească rod, trebuie să arunci sămânță. Ideea unei tabere de creație artistică, pe  meleaguri sălăjene, în proximitatea orașului Jibou, a incolțit în anul 2010, când,  la Galeria Horeb din Cluj Napoca, artistul Radu Șerban a expus o serie de lucrări care transfigurau în limbajul artistic casa, curtea și satul bunicului, aflate în Năpradea Sălajului. Era un tribut adus timpurilor și locurilor copilăriei. Și, atunci, a încolțit provocarea: dacă aceste locuri s-au putut constitui în topos germinativ pentru un artist, de ce n-ar putea fi și pentru alții, dispuși, la rândul lor, să se reîntoarcă, pentru un sejur creativ, în grădina copilăriei?!

 Această grădină, mai mult visată, edenică, s-a dovedit că există. Printr-o fericită conjuncție de întâlniri cu oamenii potriviți, la momentele și în locurile potrivite, s-a înfăpuit, credem, o augurală împlinire: găzduind Simpozionul de creație Arta în Grădină, grădina botanică  a orașului Jibou capătă  o nouă dimensiune identitară, devine Grădină a Artei.

 Cine este familiarizat cu atelierele, expozițiile, șantierul, lucrările acestor artiși, le poate recunoaște stilul, tușele, preferințele cromatice sau ale materialelor folosite, dar, pe deasupra, există o alchimie tainică care le unește. Este simbioza ivită din toată atmosfera de prietenie, comunicare, comuniune creativă, care a învăluit protector zilele și nopțile acestui eveniment cultural.

Cu nădejdea și încrederea că vom avea parte, aici, la Jibou, de continuitate constructivă și de ediții jubiliare, de evenimente aniversare, pecetluim ediția întâia,  cea întemeietoare, sub semnul versului blagian: Orice-nceput, se vrea fecund / Risipei se dedă florarul.

 

Florin Gherasim,

curator Simpozion

 

 

ARTA ÎN GRĂDINĂ. Un proiect care continuă

 

 În România sunt multe idei și proiecte, dar foarte puține dintre acestea ajung să se finalizeze.  Importanța unei manifestări culturale nu se poate cuantifica simplist, calculând doar eventualele beneficii bănești pe care le-ar putea obține un investitor, ci, cu siguranță, și reverberațiile pe care le pot produce teatrul, concertele sau expozițiile de artă în rândul amatorilor de cultură.

 O expozitie de pictură, este, de cele mai multe ori, un dar pe care artistul îl oferă doar publicului, pentru că, într-o țară în care piața de artă este încă în formare, interesul pentru achiziționarea lucrărilor expuse este foarte redus. Dacă am lua în considerare principiile economiei de piață și le-am aplica creației artistice, cu siguranță, foarte mulți dintre artiști ar trebui să renunțe la a-și mai exprima pasiunea, gândurile, proiectele.

 Simpozionul de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ de la Grădina Botanică din Jibou și-a propus ca, într-un mediu peisagistic de excepţie şi în ambianţa istorică a Castelului Wesselényi, să pună în dialog artiști din generaţii diferite, pictori, graficieni, artiști fotografi, care să se exprime într-un mod liber, fără constrângeri, pentru a crea lucrări cu marcă individuală care să reflecte amprenta acestui loc.

 Activitatea din atelier a artiştilor s-a mutat în ambianţa oferită de inedita locaţie, elementele vegetale, florale sau peisajul contextual găsindu-și repede loc pe pânzele acestora. Au avut loc prezentări de portofolii ale participanților la Simpozion, conferințe, discuţii, seri de poezie și demonstrații culinare.

 Proiectul şi-a mai propus să atragă locuitorii oraşului, precum şi vizitatorii Grădinii Botanice înspre actul artistic contemporan, familiarizarea şi receptarea directă a operelor de artă contemporană.

 

Radu Șerban,

coordonator Simpozion

© 2017 I SIMPOZIONUL DE ARTE VIZUALE